از میان ۹۰ نفر خانم مطلقه مددجوی کمیته امداد شهر شاهرود که براساس معیارهای سنی، تعداد فرزندان و تحصیلات، همتا شده بودند، تعداد ۴۰ نفر به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و به تصادف در دو گروه کنترل و آزمایش قرارداده شدند.
به منظور جمع آوری داده‏‌ها از پرسش نامه‏‌‌های افسردگی، احساس تنهایی و سنجش مهارت‏‌‌های ارتباطی استفاده و تحلیل داده‏‌ها با روش تحلیل کوواریانس چندمتغیره و تک متغیره انجام شد.
نتایج: نتایج نشان دادند که آموزش مهارت‏‌‌های زندگی در کاهش افسردگی موثر است ولی تاثیری معنادار بر احساس تنهایی ندارد؛ همچنین آموزش مهارت‏‌‌های ارتباطی بر بهبود توانایی ارتباط غیررکلامی و مهارت ارتباطی زنان مطلقه نیز موثر بوده است.
نتیجه گیری: با توجه به نتایج پژوهش، اینطور نتیجه گرفته شد که آموزش مهارت‏‌‌های ارتباطی در کاهش احساس افسردگی، ارتباط غیرکلامی و بهبود مهارت ارتباط زنان مطلقه تاثیرگذار است وجه و تمرکز بر متغیرهای پیش­بین احساس تنهایی در سالمندان مقدمه­‌ای است برای کاهش موفقیت‌آمیز احساس تنهایی و پیامدها و عوارض جدی آن. در این راستا هدف این پژوهش، تعیین نقش مهارت­های ارتباطی، حمایت اجتماعی و تجارب معنوی روزانه در پیش­بینی احساس تنهایی سالمندان بود.
یافته­ ها: نتایج روش­های آماری، همبستگی­‏‌‌های منفی و معناداری بین مهارت­های ارتباطی( ۰/۴۰-= r و ۰/۰۰١ >p )، حمایت اجتماعی( ۰/۲۰-= r و ۰/۰۰١>p) و تجارب معنوی روزانه( ۰/۵۰-= r و ۰/۰۰١> p) با احساس تنهایی نشان دادند.
بر مبنای روش پیمایشی، داده­های پژوهش بوسیله پرسشنامه از تعداد ۶۰۰ نفر از جوانان ١۵ تا ۲۹ ساله شهر شیراز به روش نمونه‏گیری چندمرحله‏ای مختلط گردآوری شد.
نتایج آزمون فرضیات نشان داد بین درآمد، دلبستگی به خانواده و دوستان، تعهد به هنجارها، مشارکت، باور به اصول اخلاقی، مهارت­های اجتماعی و رفتارهای پرخطر رابطه معناداری وجود دارد.
معادله رگرسیونی مربوط به تحلیل چند متغیره متغیرهای مستقل برای پیش­بینی متغیر وابسته رفتارهای پرخطر نیز نشان داد که در مجموع، چهار متغیر تعهد به هنجارها، جنس( مرد )، باور به اصول اخلاقی و مهارت­های اجتماعی توانستند ۴۳ درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین نمایند.

منبع : مقاله احساس تنهایی و اهمیت مهارت های ارتباطی برای مقابله با آن